Bagaimana Jaga Bacaan Gula Kencing Manis Supaya Buah Pinggang Tak Rosak Sampai Kena Dialisis Seumur Hidup

by Siti Noranis on April 6, 2017

in Shaklee Effect

cara kawal sakit kencing manis

Apa Itu Kencing Manis Jenis 2?

Penyakit kencing manis merupakan penyakit jangkamasa lama. Kebiasaannya pesakit ini akan mendapat 2 lagi penyakit berangkai iaitu tekanan darah tinggi dan jantung. Statistik Malaysia ada menyatakan 3.6 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit kencing manis pada tahun 2013. Pada tahun 2017, bayangkan jumlah ini meningkat dan itu tidak termasuk yang pre-diabetes yang tidak disedari. Nisbah pesakit kencing manis ialah 1:5 orang dewasa.

Apa Penyebab Kencing Manis?

Pankreas kita menghasilkan satu hormon yang bernama insulin. Insulin ini lah yang memberitahu¬†pada sel-sel badan kita untuk menukarkan gula iaitu glukosa yang kita daripada makanan yang kita makan kepada tenaga. Pesakit kencing manis jenis 2 ini boleh menghasilkan insulin, cuma sel-sel badan yang tidak menggunakan insulin ni. Ini yang kita panggil ‘insulin resistance’.

Mula-mula pankreas menghasilkan insulin yang lebih untuk membekalkan glukosa kepada sel-sel. Masih tidak boleh juga. Jadi, insulin ini lah yang akan berlegar-legar dalam darah kita.

Bagaimana Boleh Kena Penyakit Kencing Manis?

Genetik

Kajian menunjukkan bergantung kepada DNA manusia itu sendiri yang memberi kesan bagaimana badan menghasilkan insulin.

Berat Badan Yang Berlebihan

Berat badan yang berlebihan atau lebih dikenali sebagai gemuk akan menyebabkan proses ‘insulin resistance’ akan terjejas.

Gula Dalam Hati Terlalu Banyak

Bila gula dalam darah rendah, hati akan hasilkan dan hantar glukosa itu. Bila kita makan, tahap gula dalam darah akan meningkat. Biasanya hati akan perlahankan kerja dia dan simpan glukosa tu dahulu. Ada sesetengah hati orang tidak, masih lagi menghasilkannya.

Sel-sel Badan Rosak

Ada dua akibat daripada sel-sel yang rosak ini. Sel-sel badan kita berkomunikasi. Kadang-kadang sel-sel menghantar dan menerima signal yang salah. Lagi satu, bila sel-sel boleh juga menghantar jumlah insulin yang salah dan masa yang salah.

Apa Risiko Kencing Manis?

Antara risiko-risiko kencing manis ialah

  • Masalah penglihatan / Buta
  • Mati pucuk
  • Potong kaki
  • Sakit Jantung
  • Tekanan darah tinggi
  • Buah pinggang rosak
  • Dialisis seumur hidup

Apa Tanda-tanda Awal Penyakit Kencing Manis?

  • Berat badan naik
  • Kolesterol HDL (“baik”) yang rendah
  • Kemurungan
  • Stress
  • Tidur yang terlalu sedikit¬†/ terlalu banyak
  • Tekanan darah tinggi
  • Simptom polycystic Ovary (PCOS)
  • Kulit gelap di bahagian leher dan ketiak

Apakah Simptom Kencing Manis?

  • Terlalu dahaga
  • Kerap buang air kecil
  • Kabur penglihatan
  • Cepat marah
  • Kebas tangan dan kaki
  • Luka tidak baik atau lambat baik

Apakah Cara Untuk Kawal Penyakit Kencing Manis?

Amal Cara Hidup Yang Sihat

Mulai sekarang, boleh lah kita periksa gaya hidup kita selama ni. Mula-mula kita tengok rutin kita yang dahulu-dahulu. Antara rutin-rutin yang kita boleh check ialah

  • Aktiviti seharian
  • Buat diari pemakanan
  • Periksa mood dan tenaga
  • Periksa rangkaian sosial

Amalkan Gaya Pemakanan Yang Sihat

Kita sudah terbiasa dengan rutin pemakanan sejak kecil dari zaman ibu bapa dan nenek moyang kita lagi. Pemakanan ni bila kita ambil berlebihan akan memudharatkan kita. Kita boleh senaraikan pemakanan seharian kita. Kalian boleh jaga portion makanan, boleh juga memilih makanan yang eat-clean, bernutrisi dan berkhasiat. Amalkan pemakanan suplemen untuk mengisi nutrisi yang kurang.

Buat Pemeriksaan Awal / Jumpa Doktor Untuk Konsultasi

Cuba lah buat pemeriksaan awal sekurang-kurangnya setahun sekali. Bila kita sudah dapat tahu awal, boleh lah mendengar doktor nasihat apa yang perlu.

Apakah Suplemen Yang Boleh Bantu Pesakit Kencing Manis?

Cik Anis mencadangkan Set 2 Vivix bagi mereka yang menghidap kencing manis. Resveratrol boleh bantu proses insulin resistance, keadaan yang mana badan kita kurang sensitif dengan hormon insulin.

Kajian menunjukkan resveratrol mengaktifkan gen SIRT1 yang boleh menjaga kesan masalah berat badan dan penuaan.

Bagaimana Nak Dapatkan Set Vivix?

Kalian boleh menghubungi nombor Cik Anis yang tertera di bawah. Harga bagi Set Vivix ialah RM1,006.

Namun, ada berita istimewa yang Cik Anis bagitahu kalian

  • Keahlian percuma bernilai RM69/RM79
  • Pembelian dengan harga ahli
  • Bonus¬†berbentuk wang tunai (bulan hadapan)

Testimoni Mereka Yang Pulih Dengan Vivix

Testimoni #1

Mak umie sebelum ni gula pernah drop sampai 2. Kalau naik sampai 26. Memang tak stabil sampai dia masuk wad bulan 7 tahun lepas. Mak start minum Vivix bulan 8 hingga sekarang. Paras gula dia alhamdulillah 6-8. Pil still makan tapi tidak ambil insulin. Kencing manis dia memang kena control sebab mak umie ada kidney problem. Makan pun kena control ikut diet doktor bagi.

– CikPuan Umie Sapidah Shahren

Testimonial Bacaan Gula Diabetes

 

Testimoni #2

Semua dah tahu kot. Vivix untuk mak saya hari tu. Sungguh terkejut sebab dah lama dah mak saya diabetes and tak pernah turun sampai belas-belas. Tapi lepas amal Vivix, tak sangka. Dari 29 sampai 11.

Cuma, kena ambil ubat juga lah. Jangan skip ubat pula.

And makin best, mak saya naik basikal. Dah lama dah dia tak naik basikal dari umur saya 10 tahun kot. Sekarang saya dah 28 tahun. Almost 18 tahun tak naik basikal. Hohoho serius terkejut. Dia jadi energetic. Ni nak bagi mak mertua dan husband pula.

Mak mertua ada sakit lutut (pernah operate), kanser payudara (pernah operate), kemungkinan kanser ovari (ni minta jauh).

Husband pula ada history tibi. Muka berjerawat.

– CikPuan Nini Kopiah Kait

 

Testimoni #3

Dulu mak kena cucuk insulin 20, sekarang tinggal 6 je.

Ni bukan cerita mak orang lain. Ni cerita mak ummi sendiri. Teringat dulu masa mula-mula doktor suruh mak cucuk insulin, mak minta dengan doktor taknak cucuk insulin, nak makan ubat je.

Ye lah. Kalau dah start cucuk insulin, maksudnya selama-lamanya lah kena cucuk insulin. Bayangkan tiap-tiap hari kena cucuk sendiri dengan jarum tu.

Lepas tu, doktor cakap tak boleh. Mak kena cucuk juga sebab makan ubat pun tak turun dah kencing manis ni. Jadi bermula lah episod mak kena cucuk insulin setiap hari.

Paling tinggi dos insulin tu dalam 20 lebih. Pastu mak start makan Vivix. Hasil pertama selepas seminggu makan Vivix, ujian air kencing masa follow up dengan doktor dah takda masalah. Padahal sebelum tu, ujian air kencing memang selalu ada masalah sampai doktor suspect ada masalah buah pinggang.

Lepas tu, mak continue makan Vivix. Lama-lama masa follow up, doktor suruh turunkan dos cucuk insulin tu. Hari tu doktor dah suruh turunkan sampai 10. Alhamdulillah, minggu lepas doktor dah suruh turun sampai 6.

Ya Allah, ummi harap sangat lepas ni doktor boleh stop insulin tu. Harap kesihatan mak makin baik and doktor officially suruh mak stop. Lagipun sekarang pun selalu hypo walaupun makan macam biasa.

Rasanya dah dekat 10 botol Vivix juga mak makan. Terima kasih adik beradik yang selalu sponsor Vivix kat mak.

– CikPuan Irni Suhana

Testimonial Vivix Diabetes Cucuk Insulin

 

SID Pro Johor
Hubungi +6012 7253 666

{ 2 comments… read them below or add one }

yatie April 7, 2017 at 6:16 pm

Diabetes menyumbang kepada banyak lagi penyakit spt buah pinggang! Lebih baik mencegah dari mengubati kan…
Jom Singgah Blog Kak Y

Reply

Siti Noranis April 22, 2017 at 9:33 am

Ya betul tu yatie. Banyak yang bakal terkorban. Duit, masa, kudrat dan mungkin insan tersayang.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: