Halia Redakan Sakit Otot

by Siti Noranis on August 17, 2016

in Produk Shaklee, Tips and Tricks

Rutin minum air halia setiap hari ternyata bukan sahaja boleh membuang angin di dalam badan, tetapi juga dapat membantu meredakan rasa sengal-sengal dan sakit otot. Dalam beberapa kajian, halia terbukti mengandungi bahan antiflamasi dan analgesik yang biasanya terdapat di dalam ubat steroid antiflamasi (NSAIDs)

 

Satu kajian lain juga membuktikan bahawa dengan minum halia selama 4 – 36 minggu sebanyak 30 – 500 mg dapat membantu mengurangi sakit lutut akibat osteoarthritis. Pakar dari Universiti Georgia memantau khasiat dari mium halia selama beberapa hari dengan tujuan untuk meredakan rasa sengal dan sakit otot diiringi dengan latihan berat peregangan otot.

Untuk menyokong ujian tersebut, mereka menjadi sukarelawan dipantau selama 11 hari berturut-turut akan diberikan suplemen halia setiap hari. Sebanyak 74 responden dibahagikan kepada tiga kumpulan, masing-masing diberikan halia mentah, air halia dan placebo.

Para pakar membuat hipotesis bahawa rasa sakit setelah melakukan latihan amat rendah pada kumpulan yang diberikan halia berbanding yang diberikan placebo. Hasil ujian ini juga menunjukkan bahawa tidak kira halia mentah ataupun hangat, kedua-duanya terbukti membantu meredakan sakit otot akibat latihan berat sekitar 23 – 25 peratus.

Selain itu, rasa panas halia tidak memberikan pengaruh atau kesan terhadap khasiat utamanya yang membantu meredakan sakit otot.

Apa yang Shaklee boleh membantu?

Shaklee Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Dapatkan Peppermint Ginger Plus sekarang!

peppermint-ginger-plus

Dikenali sebagai Cik Anis, pengguna, pengedar dan perunding perniagaan Shaklee sejak 2012 dan masih aktif sehingga kini.

SMS / Whatsapp : +60 12 725 3666
Shaklee ID : 887911

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: