Tips Ibu Hamil Elak Kena Bebel Dengan Nurse

by Siti Noranis on February 6, 2015

in Tips and Tricks

Antara kegelisahan yang melanda ibu hamil ialah apabila Hb kita rendah. Hb kita kurang dari piawaian yang sepatutnya iaitu 11.0. Pasti kalian tak larat nak mendengar Cik Nurse tu sentiasa bising kan?

Selepas tu, para ibu-ibu mengandung ni harus bersedia dengan ‘denda’ yang bakal dikenakan.

Denda #1

Bagi ibu ibu yang bekerja agak sukar nak apply cuti. Disebabkan Hb yang tak mencapai piawaian ini, ibu harus apply cuti untuk buat check up 1-2 minggu sekali sampai lah Hb naik seperti yang ditetapkan.

Denda #2

Ibu hamil dikenakan menelan pil iron yang kadang kadang makin membuatkan kita lagi loya dan terasa nak muntah. Akhirnya Hb masih lagi kat paras paras tu juga.

Denda #3

Kita disyorkan supaya paksa diri untuk makan pelbagai cadangan makanan yang kadang kadang tu makanan tu kita susah nak terima bila dah loya, dah rasa nak muntah
Sebenarnya memang la kan. Cik Nurse tu membebel untuk kebaikan kita juga. Jadi kita banyakkan bersabar ya.

Haaa kalau taknak kena bebel, ada cadangan lain iaitu dengan pengambilan 2 biji Vita-Lea setiap hari selepas sarapan ataupun makan tengahari

Tip Tambahan : Pakar Pemakanan mengatakan pengambilan makanan yang kaya dengan Vitamin C membantu menyerap Zat Besi dalam pemakanan.

 

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Kredit : FB Lailasani Ismail

Bagaimana Nak Beli Vitamin Untuk Naikkan HB Ni?

Cik Anis cadangkan kalian mengambil Set Mengandung Premium Shaklee. Sebarang pertanyaan, boleh lah bertanya dengan Cik Anis macam detail di bawah ya.

Dikenali sebagai Cik Anis, pengguna, pengedar dan perunding perniagaan Shaklee sejak 2012 dan masih aktif sehingga kini.

SMS / Whatsapp : +60 12 725 3666
Shaklee ID : 887911

{ 4 comments… read them below or add one }

Therina Jopri February 7, 2015 at 8:02 am

Kene bebel dengan nurse tu yang tak tahan.. saya resort to tidak datang lagi ke klinik kerajaan. di layan seperti kanak-kanak.. sedih
Therina Jopri recently posted…Anda ada ciri-ciri badan bertoksik bila…My Profile

Reply

Siti Noranis February 7, 2015 at 10:08 am

yea betul. ramai yang bersedih bila dibebel ni. lagi lagi dengan kita yang morning sickness. sabar yea cik puan therina 😉 (saya belum pernah pregnant, cuma selalu dengar mak saya bercerita dulu hihik)
Siti Noranis recently posted…Tips Ibu Hamil Elak Kena Bebel Dengan NurseMy Profile

Reply

Aza February 14, 2015 at 8:01 am

4 minggu lalu kana marahi oleh doktor pasal darah low dlm 9 saja..apa lagi, aza doubelkan pengambilan vitalea jadi 4 bj sehari. dalam masa 2 minggu syukur alhamdulilah dah dpt naik jg 12..syukur alhamdulilah Ya Allah..

Thank you Sis Siti Noranis sharingya yah…

Reply

Siti Noranis February 15, 2015 at 9:40 pm

Alhamdulillah Sis Aza. 😉

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: